Missie visie
2015-2023
MISSIE
“Samen zijn, doen en beleven”.
Wij willen een school zijn waar onze leerlingen zich, met elkaar, veilig voelen. Waar het prettig leren is, waardoor je ook graag naar school komt. Dit geldt voor leerlingen én leerkrachten. Eén van onze belangrijkste taken is het meetbaar kwalitatief aanbieden van reken- lees- en taalonderwijs. Daarnaast besteedt de school veel aandacht aan de sociaal emotionele vorming. “Samen zijn, doen en beleven” is een belangrijk uitgangspunt in onze school. We houden daarbij rekening met mogelijkheden van kinderen en hun verschillende manieren van leren.
Thuis en school, dat zijn de twee plaatsen waarin het (jonge) kind het meest gevormd wordt. Wij zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid hierin.
VISIE
“Binnen ons 21e eeuws onderwijs dagen wij onze leerlingen uit zich te ontwikkelen naar allerbeste kunnen”.
Wij bieden Openbaar Onderwijs, waarbij een ieder welkom is. Verschillen zijn er om te vieren en om van elkaar te kunnen leren. Passend Onderwijs past hierin.
Wij werken vanuit het gedachtegoed van Prof. Luc Stevens, het adaptief onderwijs. Dit is gebaseerd op 3 pijlers, te weten; Competentie, Autonomie en Relatie. Iedereen heeft deze nodig om te kunnen en willen leren.
Ons uitgangspunt verder is dat ieder mens het prettigst leert op zijn of haar eigen wijze. Hierdoor ontstaat meer de mogelijkheid om eigen talenten te ontdekken en/of te ontwikkelen. Dit geldt zowel voor leerlingen als leerkrachten. Het thematisch werken biedt voor ons grote kansen: Betekenisvol leren, met gedifferentieerde werkvormen in een uitdagende leeromgeving. De leerling leert meer vanuit eigen intelligentie de leerstof eigen te maken, dat kan individueel of samen (coöperatief leren). We werken meer ervaringsgericht en we leren in verbanden. Het geleerde wordt hierdoor meer uitdagend en betekenisvol en zal beter beklijven. Ons onderwijs zal meer inzetten op eigen verantwoordelijkheid, eigenaarschap, waarbij de leerkracht een wisselend begeleidende, dan wel sturende rol in zal nemen. Ouders worden in dit proces meegenomen.
Bij het leren op school willen wij zoveel mogelijk gedifferentieerde werkvormen en materialen inzetten. Hiertoe maken wij veelvuldig gebruik van ICT. Iedere leerling heeft vanaf groep 4 een chromebook. In de lagere groepen zijn een aantal i-pads aanwezig. Wij zien deze als middel, niet als doel. Dit betekent dat naast deze structureel ingezette ICT middelen voor rekenen, taal en begrijpend lezen er, hoewel minder, ook nog met “schriftje-boekje” gewerkt zal worden.
21e eeuws onderwijs betekent voor ons dat ons onderwijs niet alleen op interne maar zeker ook op externe context gericht dient te zijn. Actief burgerschap en sociale integratie houdt voor ons in dat we netwerken onderhouden: de wereld de school inhalen, de school trekt de wereld in.
Communicatie intern en extern dienen te allen tijde op hoog niveau te liggen. Ouders en school; samen om het kind.
Het team, directie en MR van OBS De Schakels-Hoogbegaafden Onderwijs Oudewater